Λίμνη

Γραφική και γαλήνια με τις κεραμοσκεπές να αντανακλούν φως, η παραθαλάσσια κωμόπολη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και θυμίζει νησιωτική χώρα. Απέχει 77χλμ από τη Χαλκίδα και 31χλμ από τα Λ. Αιδηψού και εύκολα μπορεί να φθάσει ο επισκέπτης. Σοκάκια νησιώτικα που κρατούν τον χαρακτήρα τους, σπίτια σε έντονο χρώμα με νεοκλασική αρχιτεκτονική, προφυλαγμένη προκυμαία με τα αγκυροβολημένα σκάφη και παραλιακός δρόμος για δροσερούς περιπάτους, με τα όμορφα ταβερνάκια και τα καφέ της ξεκούρασης και της χαλαρής παρέας.
Ονομαστοί ναυπηγοί με ιστορία,  άξιοι καπεταναίοι, ναυτικοί και καραβοκύρηδες χάρη στους οποίους  άνθισε το εμπόριο και κατά συνέπεια ο πλούτος της περιοχής αποτελούν άξια παρακαταθήκη της.
Πήρε το όνομά της από το αρχαίο Ελύμνιον. Έλαβε ενεργά μέρος στην επανάσταση του 1821 με τον Αγγελή Γοβιό και κρατά την πολιτιστική της κληρονομιά και τις παραδόσεις της, γεγονός που αποτελεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών, που θα πάρουν πολλές ιδέες στο ιστορικό-λαογραφικό της μουσείο με την αρχαιολογική συλλογή. 
Η ομώνυμη Παναγία η Λιμνιά, όπου με θαυματουργικό τρόπο κατέφθασε η εικόνα, φυλάσσεται σε εκκλησία στο κέντρο της Λίμνης, στο Γενέσιο της Θεοτόκου, με το χαρακτηριστικό καμπαναριό.Η Παναγίτσα της Ζωοδόχου Πηγής είναι άλλο ένα μνημείο του 5ου ή 6ου αιώνα με το ψηφιδωτό δάπεδο μέσα στον οικισμό, αλλά και η παλιά βρύση, το παλιό υδραγωγείο του οικισμού, κεντρίζει το ενδιαφέρον. 
Χτισμένη κάτω από το όρος Κανδήλι, απολαμβάνει τη δροσιά και τον ίσκιο του, μαζί με τη βλάστηση που, έως εκεί οριοθετείται από τα πεύκα, τις παραθαλάσσιες απομονωμένες κατοικίες, το ξενοδοχείο που πήρε το όνομά του από την κάμινο που έψηνε λευκόλιθο και τα απομεινάρια της σκουριασμένης σκάλας να θυμίζουν τα καράβια που πηγαινοέρχονταν και έδεναν εκεί τις εποχές της δόξας. Εκεί κοντά στη θάλασσα και ο σπηλαιώδης ναός που ασκήτευσε ο Άγιος Χριστόδουλος εν Πάτμω.
Αν συνεχίσεις από εκεί, μετά από μια γραφική διαδρομή, σε 10 χλμ, θα φτάσεις σε μια από τις παλαιότερες μονές της Εύβοιας με τον μεσαιωνικό πύργο να σε καλωσορίζει, τη γυναικεία μονή Γαλατάκη, που πήρε το όνομά της από την καταγωγή του πρώτου κτήτορά της,εκ Γαλατά καταγωμένου, ο οποίος σώθηκε με τη χάρη του Αγίου Νικολάου. Έτσι εγκαταβίωσε  εκεί και ανοικοδόμησε το παλαιό κτίσμα.
Επίσης πιο νοτιοανατολικά βρίσκεται και το ασκητήριο του Αγίου Ανδρέα, μέσα σε φυσικό σπήλαιο.
Η Λίμνη είναι ιδανικό ορμητήριο για τους εκδρομείς που θέλουν να γνωρίσουν και να απολαύσουν τις ομορφιές της κεντρικής καταπράσινης Εύβοιας.

 

Copyright @ Polisin 2021