Στενή

Διασχίζοντας τον εύφορο κάμπο αρχίζουμε να ανεβαίνουμε ανατολικά. Μετά την Τριάδα με τον καλοδιατηρημένο Πύργο και το αρχοντικό του Κριεζώτη, ας παρεκκλίνουμε λίγο αριστερά της πορείας μας για να βρεθούμε  σ’ άλλο ένα μικρό γραφικό χωριό με πλατάνια, τρεχούμενα νερά και ποτάμι, τη Μακρυκάπα. Συνεχίζοντας στην περιοχή των Καθενών ένας κατάφυτος χώρος αναψυχής τα Έρια, με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, που μάλιστα υδροδοτούν και αρκετές περιοχές, αξίζει της προσοχής μας.
Όσο ανηφορίζουμε, το τοπίο συνεχώς διαφοροποιείται. Δροσερός αέρας και άρωμα δάσους γεμίζει τα ρουθούνια μας σηματοδοτώντας ότι φτάνουμε στον προορισμό μας, τη Στενή, που απλώνεται σε τρεις οικισμούς, την Άνω Στενή, την Κάτω Στενή και το Σκουντέρι.
Στη Κάτω Στενή δεξιά παίρνεις το δρόμο για την Αγία Κυριακή, μια πανέμορφη τοποθεσία, με το  εξωκλήσι της Αγίας, τα άφθονα νερά και τους ίσκιους από τα πλατάνια και ανεβαίνοντας αμέσως συναντάς τα γραφικά Καμπιά σε υψόμετρο 505μ. δυτικά από το Ξηροβούνι.
Επιστρέφοντας, η Στενή ειδυλλιακή προβάλλει σε ένα τοπίο φυσικού κάλλους χτισμένη ανάμεσα σε δύο βουνά. Αιωνόβια πλατάνια, ποτάμι, πλακόστρωτα σοκάκια και νερά να τρέχουν παντού, ακόμα και μέσα από τα δέντρα. Η κεντρική γραφική πλακόστρωτη πλατεία με τις βρύσες, με καφενεδάκια και παραδοσιακές ταβέρνες, κάτω από τα πλατάνια σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών.
Εξαιρετικό σημείο στα όρια της Άνω Στενής η βρύση «του γιατρού», σε μια υπέροχη ρεματιά με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, μπροστά στην οποία οργανώνεται αγορά με βότανα, γαλακτοκομικά, μέλι, τραχανά και χυλοπίτες, από γυναίκες της Στενής και των γύρω χωριών, ενώ απέναντι ακριβώς πάνω απ’ το ποτάμι λειτουργούν γραφικές ταβέρνες μόνο μεσημέρι.

 

Copyright @ Polisin 2021